Onze visie: Ontstickeren

 

Heb ik een eetstoornis?

Je eetproblemen lijken steeds erger te worden, je bevindt je in een constante strijd met je lichaam en de weegschaal, je zelfbeeld en eigenwaarde hebben een dieptepunt bereikt en het lijkt wel alsof je hoofd alleen nog maar negatieve gedachten kan produceren. Je vraagt je al een tijdje af wat er toch met je aan de hand is en onderzoek en testen wijzen wellicht al een tijdje in de richting van een (eet)stoornis. Of je hebt reeds het hele medische traject achter de rug met een diagnose als uitkomst en mogelijk medicatie.

Op korte termijn geeft een diagnose vaak rust en duidelijkheid, maar het geeft helaas weinig zekerheid op herstel. En blijvend herstel of liever nog je helemaal vrij kunnen voelen is toch eigenlijk het enige dat je wilt? De medische route is symptoomgericht en biedt behandeling aan op basis van de gestelde diagnose. Helaas blijkt in de praktijk dat veel mensen met een eetstoornis niet blijvend herstellen of in een uitzichtloze draaideur situatie terecht komen. Anderen lijken hersteld te zijn en ontwikkelen vervolgens een angststoornis, depressie of dwangneurose.

Wat bedoel je met ontstickeren?

Dat het voor ons niet uitmaakt of je Anorexia type 1 of type 2 hebt, Boulimia Nervosa, Orthorexia, NAO, ARFID of BED. We benaderen de symptomen van elke problematiek als SIGNAAL van een dieperliggend probleem. Door de sticker er weer af te halen kunnen we eronder kijken.

Ontstickeren is daarmee een wezenlijk andere manier van kijken naar eetproblematiek en zorgt er niet alleen voor dat je volledig kunt herstellen maar ook een leven tegemoet mag gaan waarin je mag stralen en zijn wie je bent.

ONTSTICKEREN versus MEDISCH TRAJECT

In een ONTSTICKERTRAJECT behandelen wij de eetstoornis als een SIGNAAL. We zetten jouw probleem niet centraal maar JOU als persoon met unieke eigenschappen en een eigen verhaal. Hooggevoeligheid is zo’n eigenschap.

Hooggevoeligheid in combinatie met (vroegkinderlijk) trauma speelt heel vaak een belangrijke rol bij eetstoornissen. Door deze eigenschap mee te nemen als onderliggende verklaring van de eetproblemen kun je erachter komen waarom je doet wat je doet en de positieve bedoeling ervan leren kennen. Je leert op een nieuwe manier naar jezelf en de wereld kijken.

Ontstickeren gaat terug naar de basis, waarbij het erom gaat jouw eigen unieke kleur te ontdekken in plaats van een reeds ingekleurde diagnose. Je bent toch geen sticker? Doordat we ons niet focussen op jouw eetproblemen maar op de kernfactoren die de eetproblemen een ‘voedingsbodem’ hebben geboden is blijvend herstel mogelijk zonder risico van terugval. Je bouwt tegelijkertijd eigenwaarde en zelfsturing op. Dit geeft een gevoel van controle en lichtheid.

In een MEDISCH TRAJECT staan het AFWIJKENDE GEDRAG en SYMPTOMEN centraal. Onderzoek wijst uit of er al dan niet sprake is van een stoornis. Een geprotocolleerde behandelingsaanpak en/of medicatie volgt waarbij de focus vooral ligt bij de stoornis en niet bij de persoon die jij werkelijk bent.

Vechten tegen het probleem geeft vaak juist veel stress en overprikkeling waardoor je weer terugvalt in hetgeen voor jou het meest veilig is, de eetstoornis. Je voelt je niet gezien en begrepen, je eigenwaarde en zelfbeeld nemen vaak nog verder af tot je soms helemaal niet meer weet wie jij eigenlijk bent. Ben jij het eetprobleem of ben je een mens met problemen?

Waar zou jij willen dat de focus ligt?