Kernfactoren bij eetstoornissen

Voorkom onnodig lange behandeling door aan het juiste te werken!


Om eetproblemen of een eetstoornis succesvol te kunnen behandelen is het belangrijk om te weten welke factoren een rol spelen bij het ontstaan ervan. In onze praktijk hebben we gemerkt dat een aantal essentiële factoren vaak over het hoofd worden gezien of niet worden erkend bij een meer reguliere behandelaanpak van eetstoornissen.

Dit is zonde, omdat de behandeling daardoor onnodig lang duurt en bovendien de kans op terugval en draaideur problematiek sterk toeneemt.

Factor 1

Vanuit de prenatale psychologie weten we bijvoorbeeld dat Anorexia en Boulimia Nervosa heel vaak terug te herleiden zijn op prenataal en geboortetrauma. Ook weten we dat eetstoornissen genetisch worden doorgegeven.

Dit betekent concreet dat als moeder een eetstoornis heeft gehad voorafgaand of gedurende de zwangerschap de kans heel groot is dat haar kind ook eetproblematiek ontwikkeld. Door met vroegkinderlijk trauma aan de slag te gaan verliest een eetstoornis aan kracht, omdat er geen voedingsbodem meer voor is.

Factor 2

Hoogsensitiviteit wordt vaak onvoldoende meegenomen in behandelingen. Een belangrijke reden hiervoor is dat er veel onbegrip is rondom dit onderwerp. Het wordt vaak gezien als een hype en het zoveelste label. Hiermee doe je de gemiddelde cliënt met een eetstoornis ernstig tekort omdat dit vaak de essentie vormt van wie ze zijn en waar ze niet goed mee kunnen omgaan.

Door de sensitiviteit te erkennen geef je de mens achter de eetstoornis ruimte om zich te laten zien. Er kan nu gericht gekeken worden welke kwaliteiten en vaardigheden om ontwikkeling vragen.

Factor 3

Mensen die worstelen met een eetstoornis hebben vaak weinig tot geen grensbewustzijn. Ze hebben weinig verbinding met zichzelf of helemaal geen besef van een eigen ik en een eigen ruimte. Dit heeft grote gevolgen voor je innerlijke gevoel van veiligheid en welzijn.


Klik op de gekleurde vlakken om verder te lezen.